Elektrische boilers | Techniko Assen

Elektrische boiler

Een elektrische boiler is een geïsoleerd vat waarin een bepaalde hoeveelheid water kan worden opgeslagen. In het vat zit een elektrische warmtespiraal, die het water opwarmt.

Hoe werkt een elektrische boiler?

Het water in de elektrische boiler wordt constant op temperatuur gehouden. Zo heb je altijd warm water. Als je teveel water in één keer gebruikt, kan het wel zo zijn dat de voorraad een keer op is. De boiler heeft dan tijd nodig om weer warm te worden. Daarom is het belangrijk om de juiste grootte van je elektrische boiler te kiezen.

Voordelen elektrische boiler

Een elektrische boiler is makkelijk te installeren. Je hebt alleen een stopcontact nodig. Je hoeft ook niet een rookgasafvoer te hebben, zoals bij een geiser of combi-ketel. Ook heeft een elektrische boiler weinig tot geen onderhoud nodig. Je kunt een elektrische boiler gebruiken in een woning zonder gas, maar bijvoorbeeld ook in je keuken. Deze kun je gemakkelijk combineren met een kraan voor kokend water, bijvoorbeeld een Quooker.

De voordelen op een rij:

  • Geen gasaansluiting nodig
  • Eenvoudig te installeren
  • Geen tot weinig onderhoud
  • Direct warm water
  • Gaat minimaal 15 jaar mee

Waar moet je op letten bij aanschaf

Bij de aanschaf en installatie van een elektrische boiler moet je op een aantal belangrijke zaken letten. Techniko adviseert je graag wanneer je niet precies weet waar je op moet letten.
1. De capaciteit: Om te kunnen voldoen aan de gewenste hoeveelheid warm water is het belangrijk om te weten hoeveel warm water je nodig hebt. Je kunt dit gemakkelijk berekenen door bij te houden hoeveel wat je in een week verbruikt. Je kunt ook een schatting maken. Gemiddeld gebruikt 1 persoon zo’n 110 liter water per dag. Deel dit gemiddelde door factor 2.5.

Berekening capaciteit elektrische boiler voor een huishouden van 4 personen:
110 liter x 4 personen = 440 liter : factor 2.5 = 175 liter. Voor wat extra comfort kun je dan kiezen voor een boiler van 200 of 250 liter. Dan heb je altijd genoeg voorraad.

2. Aansluiting: Een gewoon stopcontact is voldoende. Om extra stroom te besparen kun je de elektrische boiler aansluiten op nachtstroom. Houd er dan rekening mee dat de boiler alleen verwarmt tijdens de uren waarop het nachtstroomtarief geldt.

3. Materiaal boilervat: Hoe beter de kwaliteit, hoe langer je elektrische boiler meegaat. De keuze voor het materiaal is wel afhankelijk van de grootte van het boilervat. Heb je een waterontharder? Techniko adviseert graag welke elektrische boiler het beste werkt in combinatie met je waterontharder.

Interesse in een elektrische boiler

Bij Techniko ben je aan het juiste adres voor een elektrische boiler. Onze ervaren installateurs helpen je graag bij het maken van een keuze en de installatie van je elektrische boiler. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.