Wat u moet weten over duurzaamheid | Techniko

Wat u moet weten over duurzaamheid

“Duurzaamheid” is een vaag begrip. Het wordt gebruikt voor van alles en nog wat. Elke techniek wordt duurzaam genoemd die ons energie-verbruik terugdringt alternatieve energie-bronnen gebruikt minder CO2 produceert “hernieuwbare” stoffen verbruikt anderszins de wereld, het milieu of het klimaat spaart.

Laten we eens wat helderheid scheppen in de “duurzaamheid”-beweringen. Zuinig omgaan met gas. Sommige kachels en ketels verbruiken veel minder gas dan andere, voor dezelfde hoeveelheid warmte. Dergelijke apparaten zijn energie-zuinig en dat is prachtig. Maar ze gebruiken wel “eindige” energiebronnen. Op een gegeven moment is het gas op. Je kunt er dus over twisten of deze apparaten echt “duurzaam” zijn. Echt duurzaam. Willen we onze huizen echt duurzaam maken, dan moeten we niet alleen zuinig zijn met energie, maar ook overschakelen op onbeperkte energiebronnen. Daarvan zijn twee soorten: Oneindige bronnen. Deze zijn geologisch van aard. Zon, wind en aardwarmte zijn de belangrijkste. Of Hernieuwbare bronnen. Deze worden meestal aangeduid als “biomassa”. Denk hierbij aan methaan uit mest, koolzaadolie, bio-ethanol, hout (pellets) en dergelijke. Biomassa groeit in de natuur of op cultuurgronden. Hieronder een aantal voorbeelden waar u kunt beginnen:

  • Een hoog-rendement ketel, of zelfs een HRe-ketel die ook elektriciteit opwekt
  • Lage temperatuur verwarming is veel efficiënter dan een hete radiator
  • Vloerverwarming en wandverwarming geven bovendien een heel plezierige warmte in huis
  • Goede temperatuur-regeling
  • Domotica-systemen regelen heel veel functies in huis elektronisch en verlagen ook het energie-verbruik

Bij Techniko hebben we uiteraard alles voor energie-zuinig verwarmen. In onze showroom kunnen wij u ook installaties in bedrijf laten zien die u op weinig andere plaatsen zult vinden. Kom eens langs in onze showroom of neem contact met ons op.

Bezoek onze showroom