Werking van een Zonneboiler | Techniko

Werking van een zonneboiler

Voor alle informatie over de technische werking van een zonneboiler kunt u hier terecht.

Vlakke plaatVlakke plaat

De zonnecollector en het zonneboiler-vat vormen samen de zonneboiler. De vlakke plaat collectoren van Wolf zijn zo ontworpen dat er bij stagnatie een minimale hoeveelheid vloeistof (slechts enkele ml) hoeft te verdampen om de hele collector te vullen met damp. Dit is anders voor de vacuümbuis en heatpipe collectoren, bij deze zonneboilers geldt dat de volledige inhoud van de collector moet verdampen. Dit zorgt ervoor dat er een grotere belasting op het expansievat ontstaat waardoor er meer met antivries gewerkt moet worden. Om dit op te vangen wordt het expansievat over gedimensioneerd.

Vacuümbuizen

De werking van de vacuümcollectoren gaat volgens de wetten van de fysica. De glazenbuizen houden vacuüm vast waardoor de warmte extreem goed wordt vastgehouden. Door middel van precieze techniek wordt niet alleen de straling van de zon maar ook de diffuse gereflecteerde straling, doorde achterkant van de opname vlakte te coaten, opgenomen en vastgehouden. Door een gemiddelde zonnestraling van 1000 – 1200 kWh* kunnen de collectoren een grote besparing in uw gasverbruik bewerkstelligen. Met de verwachte stijging van de gasprijzen is een verdubbeling van de huidige prijs te verwachten. Dat betekent dat u uw investering in de vacuümbuizen snel terug kunt verdienen.  Een duurzame oplossing voor zowel portemonnee als milieu.

Heatpipes

Heatpipes

Heatpipes zijn vacuümbuis collectoren gevuld met een speciaal mengsel van vloeistof/damp in een gesloten koperen pijp. Door het plaatsen van de collectoren in de ideale hoek van >20 graden kan de warmte opstijgen en wordt deze aan de bovenkant van de pijp afgeven aan de vloeistof (antivries) in de zogenoemde manifold oftewel verzamelbuis. Dit geschiedt door warmteoverdracht door het koper heen, de beide vloeistoffen blijven dus gescheiden van elkaar door de plaatsingshoek en de ideale werking van de heatpipes.

 

ZonneboilerHet grote voordeel van de werking met heatpipes is dat er weinig vloeistof massa opgewarmd hoeft te worden en de collector ook bij lage straling, door bijvoorbeeld bewolking, sneller warmte afgeeft ideaal voor het verwarmen van uw leefruimte.  Een heatpipe geeft ook sneller warmte af dan een direct flow vacuümbuis of een vlakke plaat collector.

Bezoek onze showroom voor advies over zonneboilers

Wilt u meer informatie over de zonneboilers dan komen wij graag bij u langs om u vrijblijvend en passend advies te geven. Neem daarom contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Maak een afspraak voor persoonlijk advies